‘Jouw lichaam zorgt voor jou en jij moet voor jouw lichaam zorgen.’
Ze is onlangs gestart met IVF. De afgelopen tijd ervaart ze als stressvol maar ze spreekt uit: ‘We blijven positief.’ Ze zegt het met een lieve lach en straalt kracht uit. Graag helpt ze andere vrouwen door haar verhaal te delen. Voor een steuntje in de rug. Haar advies aan een lotgenoot is: ‘zoek iemand waar je mee kunt praten, een lotgenoot.’
Vanuit haar eigen omgeving heeft ze na de diagnose veel steun en liefde ontvangen. Haar relatie is er sterker door geworden. Daartegenover heeft ze ook afscheid genomen. ‘Hoe meer klachten je hebt, hoe meer mensen afstand van je nemen.’ Het is helaas zo maar ze laat zich niet uit het veld slaan.
Ze werkt zelf in de zorg en ze geeft aan dat er meer begrip mag zijn voor de situatie van vrouwen met Endometriose. ‘Ga vooral niet pushen om weer aan het werk te gaan’, zegt ze. Volgens haar is er met meer rust en tijd meer ruimte voor herstel. Ook mentaal bijvoorbeeld. Vanwege alle hormoonschommelingen is haar gewicht flink toegenomen. Ze heeft zich hiervoor geschaamd maar ze kan het met de tijd steeds meer een plekje geven.
Al als jong meisje ervaarde ze klachten tijdens haar menstruatie in haar onderrug en in haar buik. ‘Ik zat te schommelen op de wc om de pijn te verlichten.’ Als ze hier aan terugdenkt zegt ze tegen haar jongere zelf: ‘Denk aan jezelf.’ Ze wist het niet, het hoorde erbij.
DIAGNOSE
Vanwege een acute situatie waar ze ’s nachts werd geconfronteerd met heftige buikpijn werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Een geknapte cyste. Een operatie volgde direct en haar buikvlies, eierstok en baarmoeder werden gespoeld. De diagnose werd snel gesteld. Dat was schrikken, vanuit het niets. Ze heeft een actieve kinderwens en is onlangs gestart met IVF om haar kansen op een zwangerschap te vergroten. Ze vindt het spannend maar ze kijkt er positief tegenaan. *UPDATE* ten tijde van publiceren volgde het positieve nieuws. Ze is zwanger!