ARCHIEF: EXPOSITIE IS REEDS AFGELOPEN
Foto-expositie: Ongewenst ongesteld, leven met endometriose
Om ons werk kracht bij te zetten en gezamenlijk te onderzoeken hoe we met beeld nog meer aandacht kunnen vragen voor onze persoonlijke en tegelijkertijd door veel vrouwen beleefde ervaringen organiseerden we daarnaast op 30 mei een Expertmeeting voor creatieve makers, zorgprofessionals en lotgenoten, samen met o.a. Miriam van Kreij, Nannette Poortinga en Evy Hachmang
De expositie heeft in de media aandacht gekregen van het Brabants Dagblad en Villa Media.
Je bent zeker weer ongesteld?
Nog steeds wordt er gedacht dat menstruatieklachten normaal zijn. Endometriose is een chronische ziekte met in Nederland weinig erkenning terwijl naar schatting 1 op de 10 vrouwen eraan lijdt met ernstige gezondheidsschade tot gevolg. Het is van groot belang dat we als maatschappij meer aandacht krijgen voor vrouwspecifieke aandoeningen. We kunnen deze niet blijven wegwuiven als normaal of ‘het hoort erbij’.
Endo wat?
Een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het groeit daar en zorgt voor een chronische ontsteking.
Stel je niet aan!
Er heerst nog steeds een taboe op menstruatie, gevoelens van schaamte belemmeren de openheid over het onderwerp. Daarbij is het een onbekende ziekte. Bij vrienden, familie, op het werk is er daarom niet altijd begrip. Want ‘pijn dat hoort er nu eenmaal bij.’
Geen piemelziekte
Endometriose valt onder de vrouwspecifieke aandoeningen. Helaas worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met barrières als het gaat om het krijgen van de zorg die ze nodig hebben. De medische norm is nog steeds het mannelijk lichaam terwijl de helft van de bevolking vrouw is. Een onnodige kennisachterstand dat snel verholpen moet worden.
Het is urgent om de impact van de chronische ziekte Endometriose op de levens van mensen zichtbaar te maken.
Wat zijn de klachten van endometriose?
De ontstekingsreactie veroorzaakt verklevingen op en tussen organen met intense pijn tot gevolg. Typische klachten zijn ook de (choco) cystes, overmatig bloedverlies, heftige buikkrampen, obstipatie/diarree, ovulatie pijn, blaasklachten, pijn bij seks en stemmingswisselingen. Vrouwen met endometriose kampen vaker met onvruchtbaarheid en de vervroegde overgang.
Normaal functioneren is voor veel van de vrouwen met endometriose vaak niet mogelijk. De frequentie van de klachten varieert van 3-7 dagen per maand uitval tot aan de gehele maand leven in pijn.
Jarenlange zoektocht in de zorg
Het stellen van een diagnose duurt onnodig lang, tussen de 7-12 jaar. Een gebrek aan kennis over of het niet serieus nemen van cyclus- en hormonale klachten, ook door vrouwen en hun omgeving zelf, kan leiden tot een jarenlange zoektocht in de zorg.
Diverse organisaties en initiatieven hebben hard gewerkt om het belang van vrouwengezondheid aan te stippen bij de overheid. Zij pleiten voor een nationale strategie vrouwengezondheid voor de aankomende 10 jaar. Lees hier de oproep van Women Inc en co.
Wil je meer weten over Endometriose? Lees er meer over via de nationale campagne DoorbreekdeCyclus of ga naar de website van de Endometriose Stichting.